Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου

Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου

Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου

Στις 3 Αυγούστου 2020 εγκαινιάστηκε το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή της νήσου Αλοννήσου και πιο συγκεκριμένα στο ναυάγιο της νήσου Περιστέρας. Η Αλόννησος καθώς  και όλα τα νησιά των Βορείων Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ένα εξαιρετικά σημαντικό φυσικό περιβάλλον και κυρίως, διαθέτουν  ένα μοναδικό εθνικό θαλάσσιο περιβαλλοντικό πάρκο, μοναδικό για όλη τη Μεσόγειο.

Yποθαλάσσιο Mουσείο – Το ναυάγιο της νήσου Περιστέρας

Αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο αποτελεί το ναυάγιο της Περιστέρας. Το αρχαίο πλοίο βυθίστηκε μεταξύ του 425 και 415 π.Χ. και είχε μήκος περίπου 30 μ. και πλάτος 10 μ.. Μετέφερε εμπόρευμα κρασιού από τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, όπως η Μένδη στη Χαλκιδική και τα νησιά των Σποράδων, Σκόπελος και Αλόννησος. Επιφανειακά μετρήθηκαν 1.000 εμπορικοί αμφορείς οίνου ενώ μετά την αφαίρεση της επιφανειακής στρώσης, ακολούθησε δεύτερη και τρίτη στρώση. Συνολικά , αριθμεί 3.000-4.000 αρχαίους αμφορείς σε μήκος 25μ που δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα δίνοντας την αίσθηση του περιγράμματος του πλοίου.

Ο ψαράς Δημήτης Μαυρίκης, το 1985 ανακάλυψε το ναυάγιο στη δυτική πλευρά της νήσου Περιστέρας που εκτείνεται ανατολικά της Αλοννήσου. Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτέρων το ερεύνησε τα καλοκαίρια του 1992 και 1993. Η προετοιμασία για την υποβρύχια ανασκαφή και την ανάδειξη των ευρημάτων, σε βάθος 26 μέτρων, αποτελούσε μια καθημερινή ιεροτελεστία για την αρχαιολογική ομάδα, καθώς απαιτούσε διαδικασίες διαφορετικές από τα επίγεια μουσεία. Σήμερα το ναυάγιο είναι το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο στην Ελλάδα!

Διαβάστε περισσότερα: εδώ 

Share
Τηλ.: 2424 065 365 Κιν.: 697 324 6874 Email: villakonstantinos@hotmail.com Διεθ.: Ρουσούμ Γυαλός, Αλόννησος, 37005

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.